Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

IISG data in externe portals

1. Adamnet

Adamnet is een samenwerkingsverband van diverse Amsterdamse bibliotheken. Het heeft een eigen website, maar geen eigen database. Het gebruikt WorldCat met een filter op Amsterdamse bibliotheken. Materiaal moet dus goed in WorldCat zitten om hier ook goed vindbaar te zijn.
http://adamnet.worldcat.org/

2. Archiefbank Vlaanderen

De Archiefbank Vlaanderen verzamelt gegevens over private archieven en erfgoedcollecties in Vlaanderen. Het IISG is aanwezig met ca. 20 archiefbeschrijvingen. Inventarissen moeten zelf ingevoerd en gecontroleerd worden. Jack Hofman beschikt over inlog en wachtwoord.
http://www.archiefbank.be/ 

3. ArchiveGrid

Archivegrid is onderdeel van OCLC. Het toont automatisch met een aantal filters alle niet-bibliotheek records die in WorldCat zitten. Materiaal moet dus goed in WorldCat zitten om hier ook goed vindbaar te zijn.
http://beta.worldcat.org/archivegrid/

4. Archives Portal Europe

APE biedt toegang tot archiefmateriaal van diverse Europese landen. Alle archiefbeschrijvingen van het IISG zijn er te vinden. APE harvest via OAI-PMH onze EAD data, eens per 3 maanden.
https://www.archivesportaleurope.net/

5. Europeana

Europeana biedt toegang tot diverse Europese collecties. Het IISG zit er op verschillende manieren in:  archieven via APE, bepaalde digitale collecties via GvN, de bulk via Hope. Europeana biedt een beschrijving met thumbnail en link naar het oorspronkelijke IISG record (via de PID). Europeana harvest de HOPE Search API.
http://www.europeana.eu/
Zie ook: Europeana Hope Agreement EuropeanaKB-HOPE consortium agreement May 2012.pdf

6. Geheugen van Nederland

GvN biedt toegang tot een aantal digitale collecties in Nederland. Het IISG zit er met vier collecties in en ruim 64.000 items. De records in onze catalogus zijn geëxporteerd naar de KB, die er een eigen database van gebouwd heeft. Al het gedigitaliseerde materiaal is in hoge resolutie beschikbaar bij de KB en het IISG. Het is een (af)gesloten database, er vinden geen updates plaats. GvN heeft alle data ook ingebracht in Europeana.
http://www.geheugenvannederland.nl/
Zie ook 20130214_overeenkomstgeheugenvannederland.pdf, 20120605_GeheugenvanNederland_rechten_iisg-verzoek-aanvulling.pdf, 20120605_GeheugenvanNederland_rechten_iisg-verzoek.pdf

7. Google Search Engine

Google indexeert alle records van Search, het maakt niet gebruik van de API. Records kunnen opnieuw aangeboden worden of verwijderd via Google webmaster tools.

8. SocialHistoryPortal

SHP biedt toegang tot meer dan 900.000 digitale objecten van Europese IALHI instellingen. Het IISG heeft er 11 collecties in zitten met ruim 900.000 records. SHP biedt een beschrijving met thumbnail en een link naar het oorspronkelijke IISG record (via de PID). SHP harvest de HOPE Search API.
http://www.socialhistoryportal.org/

9. Virtuelle Fachbibliothek Benelux

ViFa Benelux is een wetenschappelijk onderzoeks- en informatieportal voor de disciplines Neerlandistiek, Nederland-, België- en Luxemburg-studies, Friese en Afrikaanse filologie. ViFa harvest een deel van onze metadata via de IISG API.
http://www.vifa-benelux.de
Contact persoon is Theresa Lütke: theresa.luetke@uni-muenster.de
Zie ook emailcorrespondentie: 20110700_DigitaleVakbibliotheekBenelux.pdf 

10. WorldCat

Project loopt nog.
http://www.worldcat.org/

  • No labels